torsdag 30 oktober 2008

Mera skratt

Wroom så hade det gått två timmar. Magnus Betnér hade lockat till skratt ungefär lika länge. Särskilt två saker etsade sig fast. Dels att Sivert Öholm verkar vara immun mot kunskap, dels hans "dialog" mellan gud och Gabriel som diskuterade uppdateringar av sig själva och religionerna. Vi kan vänta oss att Gud 4.0 snart kommer och vem vet om vi får äta gris och vilken typ av hattar vi måste ha...

Angående immunitet mot kunskap så tror jag att majoren också har det... Han har ju onekligen svårt att förstå vilka effekter hans skolpolitik kommer att få och att det faktiskt finns skolor som fungerar jättebra.

Haha

Läs här!

onsdag 29 oktober 2008

Svt har gjort det igen...

...ett, eller flera, jävligt bra program alltså!
Idag hade programmet Dom kallar oss artister premiär. Håkan Hellström hade guidad tur i Göteborg och berättade om platserna som besöktes. Se och läs om programmet här. Ett stort minus är att nästa veckas program kretsar kring Per Gessle...gaahh!

Ett annat positivt inslag i dagens tv-tablå var Magnus Betnérs kommentarer efter Debatt som idag sändes i ett mer tittarvänligt miniformat. Temat på debatten var sportjournalistik och eftersom jag gillar sport så var det rätt intressant. Se Betnér här (nu utan trixande).

Okej, ett sista tv-tips - 123 saker. Jag har lärt mig massa nya saker och det är skoj. Imorn kl. 20 kan man lära sig om Miljö - på svt så klart. Länk

måndag 27 oktober 2008

Debatt om betyg

Ramlade över en debatt om betyg som sändes i Kunskapskanalen ikväll. Panelen bestod av politiker i form av Björklund (fp) och Granström (s), fackförbunden, forskare, lärare och lite annat löst folk. Det framfördes inga nya argument nånstans och Björklund fortsätter att tycka lite hur som helst helt utan vetenskapligt stöd. Det känns ju inte särskilt betryggande när majoren uttrycker sig så här: "Forskarna tycker ju olika saker så då måste ju nån* bestämma hur det ska vara i skolan." (*jag=majoren).

Jag blev även lite besviken på Lärarförbundet för de är lite inkonsekventa. Eva-Liz poängterade dock att det är viktigt att öka diskussionen kring formativ bedömning istället för att ha fokus på den summativa bedömningen.

Schysstaste citatet kom från en kvinnlig forskare, som jag tyvärr inte minns namnet på, som sa: "Vilket betygssytem ska det likna?" om möjligheten att de skriftliga betygsomdömena får vara betygsliknande.

Programmet visas igen på fredag i kunskapskanalen.

söndag 26 oktober 2008

Helgen v 43

Så var det snart måndag igen. Som vanligt ramlade helgen förbi snabbare än snabbt. Avslutning på vfu:n i fredags med kramkalas följdes av shoppingtur på stan. Hem för powernap, mat och pepp inför Club Zoo. Förfest och utgång. Det blev en bra kväll trots viss irritation. Lördagen tillbringades mestadels i soffan av nån märklig anledning, men jag blev faktiskt människa framåt kvällen. Bonustimmen emottogs med glädje eftersom jag sovit lite väl mycket under dagen. Smatter och vinande rasade under natten - mysigt. Skellefteå tur och retur idag för volleybolldömning. Vägen dit är verkligen sjuukt tråkig och jag förstår att den blivit utsedd till Sverige tråkigaste vägsträcka när den till och med är värre än Örebro-Karlskoga...

Imorn blir det jobb på skolan på andra sidan älven och sen måste jag ta tag i universitetsuppgifterna, suck.

onsdag 22 oktober 2008

Lägenheten 1 år!

För en vecka sedan, 15/10, hade jag haft nycklarna till min lägenhet i min ägo i ett år. Idag är det exakt ett år sen alla mina saker bars in av bussiga kompisar och en schysst farbror. Hurra för min braiga lya!

Idioter i bloggvärlden

När jag kom hem idag och klickade på den lilla knappen som sätter igång sökandet efter uppdaterade bloggar i min blogglista möttes jag en mycket ledsam syn. Marcus Birro har stängt ner sin blogg på obestämd tid på grund av kränkande och elaka kommentarer från okända läsare. Jag kommer sakna hans vardagliga texter om allt och ingenting. Jag orkade faktiskt med hela kvällsöppet idag och Marcus var helt klart bäst. Nästa vecka ska det handla om bloggar... Jag tror jag ska orka kolla då också.

tisdag 21 oktober 2008

Vuxenpoäng

Idag har jag plockat vuxenpoäng i form av gardinbyte. Mina mörkgrå, höstiga gardiner har strukits och hängts upp. Det känns bra. Passade även på att ge mina blommor en skvätt vatten och, peppar peppar, allihop lever fortfarande. Något som dock är frustrerande är att jag inte alls är lika vuxen när det gäller min disk... Usch, va seg jag är när det gäller att ta tag i den biten.

Undrar vad man kan ha vuxenpoäng till förresten... De vore ju bra att ha som rabatt nånstans eller så...

fredag 17 oktober 2008

Mot Härnösand

Åker till Härnösand för att hälsa på farmor, farbror, kusin och kusinbarn över helgen. Det ska bli skönt att ta en kort paus från Umeå. Kanske blir det fel helg, men samtidigt är det alldeles rätt för jag ska ju stå fast vid vad jag bestämt mig för.

Svarta Vykort

Återigen smattrar regnet mot fönsterblecket och jag hade tänkt sträckläsa Marcus Birros bok Svarta Vykort och dricka en kopp te, men det blev tyvärr inte av på grund av ett uppdrag jag var tvungen att göra.

Nu finns risken att jag kommer vara supertrött imorgon för att jag inte kommer kunna låta bli boken. Jag vill ju behålla känslan från kvällens utvecklingssamtal på Kafé station ett litet tag till. Marcus Birro hade utvecklingssamtal med nån som jag inte minns namnet på och det var alldeles fantastiskt. Det gick att ta på ärligheten, på såren, på smärtan, på ilskan och på passionen. Utvecklingssamtalet varvades med musik från Idde Schultz och Anna Stadling, vilka klarar av att stå på egna ben. De var dock bäst i sin tolkning Lars Winnerbäcks "Rusningstrafik" för hans sätt att skriva utmärker sig.

Det är synd att Marcus kamperar ihop med den outhärdliga Lennart Ekdahl i Kvällsöppet på onsdagar och att jag inte riktigt orkar lyssna på vanliga folk som ringer in till Karlavagnen för om det var så skulle jag kunna få höra hans tankar oftare. Jag ska kanske ge det en chans till... Oavsett vad jag orkar och inte är det trist att uppsättningen av Svarta Vykort, som det verkar, bara kommer spelas i söder och att det antagligen kommer dröja innan han kommer till Umeå igen.

onsdag 15 oktober 2008

Klok, klokare, glasögonorm

Idag fick jag följande kommentar av en kollega: "Va´klok du ser ut i glasögon." Jaha, tack för den, tänkte jag och svarade: "Okej, jag ser alltså mindre smart ut när jag har linser?" Sen tog jag min slajmiga skolmatsugnspannkaka och gick och satte mig hos kidsen. Imorn ska de för övrigt få höra en saga som ingen annan har hört förut. Jag hoppas de gillar den.

tisdag 14 oktober 2008

En bra start

Igår drev Magnus Betnér med Muf i sitt program I ditt ansikte. Det var roligt värre. Han fick även möjlighet att köra stand-up för förskolebarn, vilket inte verkade helt enkelt.

Idag blir det vikariat i klassen på rätt sida stan. Jag har laddat med att lyssna på p3:s barnprogram, P3 Bubbel, på morgonen. Det går varje dag kl. 07.08 och är för det mesta riktigt skoj. På tisdagar är det Centralskolan med mina favoritnior Monika och Filippa.

lördag 11 oktober 2008

Kontraster

För precis en vecka sen, på minuten, var jag på iksu och startade ett mastodontpass - afro 45, stepmuskel och så gymmet en sväng. Så är inte läget idag. Nu har jag precis vaknat med fortsatt halsont och en märkligt täppt näsa, ackompanjerat av regnsmatter mot fönsterblecket. Det senare är i och för sig ganska mysigt. Försöker bota med bafusin, men det hjälper föga så jag ska testa om chailatte och ostmacka funkar bättre.

Ikväll blir det fotbollskollande på kanalen som inte finns. Eller jo, den finns såklart, men inte hos mig. Tur att att jag har kompisar som kan det här med beställning av matcher.

onsdag 8 oktober 2008

En bra onsdag

Det har varit en fullspäckad men bra onsdag. Har vikarierat i 2a på skolan på rätt sida stan, dvs där jag gör min vfu. Det gick helt okej. Efter jag skickat ut 2:orna på fritidsrast gjorde jag de sista förberedelserna inför VFU-besöket från min universitetslärare imorn. Samtidigt förde jag och en kollega ett "flerfrontskrig" mot "mina ettor" som skulle ha utedag på fritids och vägrade ta på sig överdragsbyxor - jag avskyr sån diskussioner! Till slut kom de i alla fall iväg och jag kunde cykla till universitetet för handledningssamtal för examensarbetet och intervju angående en utrednings som görs på fakulteten. Detta resulterade i att jag verkligen känner att jag är med på tåget inför exjobbet, vilket är såå roligt.

Väl hemma satte jag igång och fixade mat till grannen S som fyllt 25 och firades med smarrig rödbetssoppa med chèvrekräm och kladdkaka till efterrätt. Nu är det således dags att krypa till kojs och ladda för mogondagens strapatser. Innan matlagningen startade bestämdes det att "se modo-fbk-nån gång under säsongen"-traditionen fortsätter och att det högst troligt blir resa till Övik den 29/11, superskoj!!

söndag 5 oktober 2008

Lästips

Jag är en bloggperson. Inte bara för att jag skriver själv utan jag följer också massor av bloggar. Tack vare en fantastisk funktion i Firefox behöver jag inte leta efter uppdateringarna själv, vilket är mycket smidigt när listan bara växer och växer. Det senaste tillskottet är Marcus Birros sambo Jonnas blogg. Jag har läst Marcus blogg en längre tid nu, men inte hittat till Jonnas blogg förrän nyligen. De skriver om det lilla livet "Mini" i Jonnas mage på varsitt sätt och om annat som kommer i deras väg. Jonna skriver rakt, enkelt och vardagligt, medan Marcus har sitt "författarspråk" och det blir härliga kontraster och olika perspektiv.

Ett helt annat lästips är min vän Elisabeths fantastiska krönika om skolpolitik och debatter som majoren vägrar ta. Den finns att läsa på Alliansfritt Sveriges blogg, som allt som oftast är läsvärd.

Höstrusk

Hösten har verkligen kommit till Umeå. I helgen har det blåst och regnat mest hela tiden och löven har flyttats från träden till marken. Det är på sitt sätt mysigt, men det blir så kalt och mörkt ute. Det är också stora kontraster mot tisdagens tranbärsplockningsutflykt då solen sken från en klarblå himmel och första frosten visat sig under natten.

På grund av dagens skitväder har jag hållit mig inne, bakat bröd, pluggat (ytterst lite), druckit te och tagit det allmänt lugnt. Brödet jag bakade idag har jag hittat på Erikas matblogg som jag följer. Det blev faktiskt riktigt bra och det är kul att kunna göra nåt annat än "Pappas limpor" för omväxlings skull.

torsdag 2 oktober 2008

Dagens i-landsproblem...

Var på Iksu idag och dansade afro, vilket gick helt okej. Eftersom passet bara är 45 min passade det ju utmärkt att ta sig en tur till gymmet och köra några övningar där. Jag vet egentligen att det inte är så smart att gå och gymma vid 17-tiden, men jag tog en chansning. Klockan 16.45 var passet slut så med lite flyt skulle jag kanske hinna före de där som går o tränar direkt efter jobbet, men icke...suck! Jag hatar när jag inte får träna det jag ställt in mig på och när jag måste vänta på bänkar, stänger, maskiner osv. Efter att jag tvingat mig att göra 3 övningar gick jag hem... På lördagförmiddag ska jag ta igen det jag "missade" idag för då vet jag att det är lugnare trots att jag befinner mig i Sveriges mest träningsgalna stad.