torsdag 22 november 2007

Ny skräckfilm

Idag hade ytterligare en skräckfilm som utspelar sig på regeringskansliet premiär. Spända av förväntan lyssnade vi på lejonkungens slowmotiontal. Det han lyckades presentera var i alla fall direktiven till den "Studiesociala utredningen". En utredning som kommer att utredas parlamentariskt, dvs inte av en särskild utredare. Detta innebär således att det inte finns så stor prestige i den här utredningen och om den blir lite urvattnad så gör det inte så mycket. Innehållet var mycket blandat där vissa delar dessvärre var mycket oroväckandet. Utredningen ska:
- titta på studenters situation vid ex. sjukdom, graviditet och hur studenter med barn har det, samt studenthälsans organisation och uppgift.
- se över studiemedelsnivåerna, vilket ju är positivt.
- se över fribeloppets storlek, vilket oroar något. Är det meningen att man ska jobba eller studera?
- titta på administrationen av studiemedlet. Kanske blir CSNs roll en annan och du får låna pengar från banken och därför måste ha nån som säkerhet- mycket obehaglig tanke. Utbildning och klass får inte hänga ihop!
- utreda hur man kan öka genomströmningen. Lejonborgs egna förslag på detta är två. Antingen en examenspremie av något slag eller ett "peng per poäng"-system där ditt studiemedel regleras ännu hårdare av hur många poäng du tar.

Det sista förslaget får mig att se rött! Det om något är att sålla ut de mer studieovana och sortera även den högre utbildningen - fy fan! På ett sätt är det kanske tur att det är blev en parlamentarisk, lite urvattnad utredning, men han var ändå noga med att vissa saker anser alliansen vara viktigare...obehagligt.
Den 31/3-09 ska det vara klart, men jag hoppas att de vågar höja studiemedlet lite innan dess.

Inga kommentarer: