onsdag 27 juni 2007

Tillbaka till stenåldern

Lärosätena kan sluta analysera varför söktrycket går ner på lärarutbildningarna runt om i landet. Svaret på frågan, som skulle kunna vara 42, heter snarare Lejonkungen och Majoren. Varje gång de visar sig blir jag bara mindre och mindre sugen på att jobba i skolan. Jag förstår verkligen att presumtiva studenter tvekar när de bara får höra att lärarutbildningen är urkass och väl ute "i verkligheten" så är det slagsmål och ordningsproblem var man än jobbar.

Sanningen, som man sällan får ta del av, är den att lärarutbildningen har lika många fel och brister och är lika bra som vilken annan universitetsutbildning som helst - även läkarutbildningen. Hur många läkarstudenter är det egentligen som tycker att 20-poängstentor är bra och ja, det går att taktikplugga till dem. Vem vill ha en läkare som prioriterade hjärtats anatomi framför lungornas? Den verklighet som nyutexaminerade lärare möter är inte så ond och hotfull som den beskrivs i medierna. Det finns många mycket välfungerande skolor i Sverige, vilket Lärarförbundet och SVEA försöker lyfta fram i sin kampanj "Sanning eller konsekvens".

Avslutningsvis vill jag bara poängtera att det är pinsamt att Sverige har en utbildningsminister som varken vet hur Bolognaprocessen eller dagens lärarutbildning fungerar och en skolminister som inte heller vet hur lärarutbildningen fungerar eller än värre hur den svenska skolan ser ut idag. Faktafel har inget på en presskonferens att göra! Jag kan för övrigt lova att INGEN vill jobba i "Jans skola", som Lejonkungen så skojfriskt kallade skolan efter 6.42 på presskonferensen!

2 kommentarer:

linne sa...

Bra skrivet frun!!! Håller med dig till fullo!!

Jag ska ha en kampanj i år som heter "våga vägra Jan!", är du med??

Anonym sa...

Har inget konto, men det är Kamrat 117 som skriver.

Suveränt skrivet Helena, befriande skönt att någon skriver så klarsynt om galenskapen! Håll fanan högt Helena.

Förövrigt skriver du väldigt bra!

/Robert