torsdag 17 maj 2007

Ständigt denna Björklund

I höstas avslog major Björklund majorieten av kommunala gymnasieskolors ansökningar om riksintag på gymnasieprogram. Detta i syfte att minska möjligheterna för skolor i exempelvis glesbygden att fylla sina platser med elever från andra delar av landet. Nu aviserar han igen att "Hobbykurserna" ska bort från gymnasieskolan med samma argument som tidigare samt att de, "Hobbyprofilerna", inte är skapade för arbetsmarknaden.
En logisk motfråga blir ju då:
Hur fan tänker du kring friskolorna då? De riksrekryterar elever med fina lovord om projektjobb, datorer och liknande. Men, är det den verklighet som eleverna möter?? Får de verkligen jobb och läser de verkligen "riktiga" kurser som inte är av hobbykaraktär??

Läs mer på DN.se.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag är inte förvånad över borgerlighetens tryne så som det visat sig sedan valet. Men Björklund förvånar genom att han så aningslöst illustrerar den torftiga människosyn och föråldrade värderingsgrund som vägleder den naiva alliansen i utformandet av det "nya" Sverige. Att kalla kvalificerade utbildningar, där basämnen ingår som ett krav,för "hobbyutbildningar" vittnar om en tuktad pojke som nu tar sin revansch. Förmodligen är dans- och teaterutbildningar fjolliga i hans värld. Vidare kan man ju, apropå utbildningarnas yrkesmässiga utlöpare, med samma logik i så fall ifrågasätta mängder av etablerade universitetsutbildningar som i decennier inte har lett till arbete men väl till förfinade kunskaper och retoriska förmågor; något som kanske exempelvis kan ha betydelse för vår förmåga att lära våra barn saker och ting om världens tvetydighet och bländsken? Fy fan för borgerliga stofiler! Mats